22 april 2021

Werken loont – echt!

Samen verder!
re-integratie

‘Werken loont – echt!’Marc Keppel
door Marc Keppel, Teammanager Ontwikkeling & Bemiddeling

Veel mensen denken dat je – financieel gezien – beter in de bijstand kan blijven dan te gaan werken voor het minimumloon. Dat is niet zo! Een mooi voorbeeld hiervan is Rachid. Door te werken en extra uren te sparen kan Rachid straks, als we weer mogen reizen, langere tijd met zijn gezin naar Marokko op familiebezoek. Die vrijheid om dit te kunnen doen én het gegeven dat Rachid zelf zijn gezin weer kan onderhouden, maken hem een gelukkig mens.

Werken- wat levert het op?
Zelfs als je huur- en zorgtoeslag naar beneden worden bijgesteld, dan levert werken financieel gewoon meer op. In een enkele situatie gaat het om een klein belastingvoordeel, maar bij veruit de meesten mensen levert het netto direct honderden euro’s extra per maand op. En dan hebben we het alleen nog maar over geld..

Wat levert het nog meer op dan? Gevoel voor eigenwaarde en zelfvertrouwen. Door een zelf verdiend inkomen uit arbeid kun je weer zelf in je levensonderhoud voorzien, zelf je rekeningen betalen. Zelf je gezin onderhouden en je bent niet meer afhankelijk van een uitkering van de gemeente. Voor alle duidelijkheid: de bijstand is een geweldig vangnet. Maar het is geen hangmat.

Soms zijn mensen die een uitkering hebben huiverig om weer aan het werk te gaan. ‘Want als het niet lukt of het werk stopt weer na een paar weken, dan moet ik maanden wachten tot ik die uitkering weer krijg.’ Dat kan soms inderdaad een behoorlijke tijd duren. Daarom richten we ons bij HetWerktNu alleen op duurzaam werk. We bieden om te beginnen detacheringscontracten voor een periode van minimaal 7 maanden en blijven je ook na de start in je nieuwe baan nog een tijdje ondersteunen als dat nodig is.

Werken geeft ook vrijheid
En natuurlijk is het weer wennen, als je weer aan het werk gaat. We helpen je daarbij graag op weg. Iemand weer werkfit maken, noemen we dat. Soms is dat nodig om te zorgen dat je weer in het juiste werkritme komt. En soms gaat het bijna vanzelf, zoals 11 maanden geleden gebeurde met Rachid. Hij is de jongste niet meer en kwam twee jaar geleden buiten zijn schuld zonder werk te zitten. We wisten hem als magazijn-/productiemedewerker te plaatsen bij een bedrijf in Veenendaal. Dat verliep vanaf het begin goed en Rachid gaf direct aan graag extra uren te willen maken. Die uren spaart hij op, zodat hij (als we weer mogen reizen) langere tijd naar Marokko op familiebezoek kan gaan met zijn gezin. Die vrijheid om dit te kunnen doen én het gegeven dat Rachid zelf zijn gezin weer kan onderhouden, maken hem een gelukkig mens.

Binnenkort nemen wij afscheid van Rachid want hij krijgt een jaarcontract (met uitzicht op een vaste aanstelling) in dienst van de werkgever zonder onze tussenkomst. Inmiddels heeft zijn werkgever al om een nieuwe medewerker gevraagd voor een andere functie. Weer op detacheringsbasis met als doel dat ook deze medewerker na een jaar in dienst komt bij het bedrijf. En mocht dat laatste om wat voor reden dan ook niet doorgaan, dan is het veel makkelijker te solliciteren terwijl je een baan hebt.

Dus werkgever of werkzoekende: wil je eens praten over bemiddeling naar duurzaam werk? Bel me dan: 06-53204716 of stuur een e-mail naar marc@hetwerktnu.nl. Reageren via het contactformulier op de website kan natuurlijk ook.

Marc Keppel

Actueel

20
jun

Genomineerd voor MVO-prijs Business Event Veenendaal

20
jun

Vacature meewerkend voorman/-vrouw bij IW4/HetWerktNu

26
mrt

Deelnemers Praktijkassessment geven HetWerktNu een 7,9

Heeft u een
vraag voor ons?

Laat een terugbelverzoek achter

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.