8 april 2021

‘Werken maakt gelukkiger’

Samen verder!
landbouw

Gertjan van der Kaaden‘Werken maakt gelukkiger’
door Gertjan van der Kaaden, manager Arbeidsontwikkeling

De verkiezingen zijn achter de rug en de start van de formatie verloopt moeizaam. Het gaat nu over macht en de daarbij behorende spelletjes. Laten we hopen dat het snel over de inhoud zal gaan. Voor HetWerktNu is vooral van belang hoe een nieuw kabinet om zal gaan met mensen die niet of moeilijk zelfstandig aan het werk komen. Wordt hier nieuw beleid op gemaakt of blijft toch alles bij het oude?

Voor de verkiezingen lanceerden het CDA en de SP een voorstel voor herwaardering van sociale werkvoorzieningen. Met name om de kennis en expertise van deze bedrijven goed te benutten voor mensen die het zelf (even) niet redden op de arbeidsmarkt, maar ook om als vangnet te dienen wanneer mensen uit deze groep door tijdelijke tegenslagen hun baan kwijt raken. Dit voorstel kreeg brede steun.

HetWerktNu is alvast begonnen met deze veranderingen in praktijk te brengen. Zo goed en zo kwaad als het gaat binnen de huidige ingewikkelde wetgeving.

Nog meer dan we nu al doen gaan we werkgevers ondersteunen om deze groep mensen aan het werk te krijgen en aan het werk te houden. Door mee te denken met ondernemers die hen een kans willen bieden. Of door werkgevers te helpen om eigen medewerkers te laten re-integreren of als dat niet lukt een outplacement traject te bieden. Hoe doe je dat? Welke regelingen zijn er?

En hoe ver wil je gaan als bedrijf? Dit kan uiteenlopen door één of twee mensen in dienst te nemen tot het inrichten van je onderneming tot een volledig gecertificeerd sociaal bedrijf. Beide is mooi want elke stap is er een. Iedereen die een duurzame werkplek vindt, groeit hiervan. Ook onderzoek toont dit aan. Mensen kunnen hierdoor een eigen leven opbouwen, zijn minder ziek en minder eenzaam, kortom gewoon gelukkiger.

Het mooie is bovendien dat werkgevers die deze mensen in dienst nemen er zelf ook voordeel van hebben. Het is geen extra kostenpost maar juist een aanwinst voor het bedrijf. Je krijgt een waardevolle en betrouwbare medewerker. Want deze mensen weten dat een baan hebben niet vanzelfsprekend is. Ze zijn er blij mee en doen er alles aan de baan niet te verliezen. Vaak kost het in het begin wat extra moeite en inspanning, maar uiteindelijk wint ook de ondernemer door deze mensen een kans te geven.

HetWerktNu wil graag bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt door te zorgen dat meer mensen een passende werkplek vinden. We hebben hiervoor de kennis en ervaring en een groot werkgeversnetwerk. We kunnen inzicht geven in wat iemand wel of niet kan in een werksituatie, iemand helpen ontwikkelen en begeleiden op een werkplek, of naar een nieuwe werkplek.

Wij zijn er klaar voor, hopelijk maakt het nieuw te vormen kabinet ons werk nog een beetje makkelijker.

Actueel

20
jun

Genomineerd voor MVO-prijs Business Event Veenendaal

20
jun

Vacature meewerkend voorman/-vrouw bij IW4/HetWerktNu

26
mrt

Deelnemers Praktijkassessment geven HetWerktNu een 7,9

Heeft u een
vraag voor ons?

Laat een terugbelverzoek achter

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.